Nikotin – världens mest beroendeframkallande gift?

Nikotin är ett gift, och de flesta associerar nikotin med tobak och rökning. Men nikotin är inte bara giftigt, vissa menar att nikotin är den mest beroendeframkallande substans som existerar. Den enda substans som är lika beroendeframkallande som nikotin är heroin. Nikotinanvändare kan till och med bli beroende i samband med att de röker sin allra första tobakscigarett!

Det råder ingen tvekan om att den genomsnittliga rökaren snabbt blir beroende av nikotin. Men en fråga kvarstår: Är nikotin farligt?

Vad är nikotin?

Låt oss kika närmare på nikotin: nikotin är naturligt, och är ingen tillsats i tobak. Tobakstillverkare tillsätter ett antal kemikalier till naturlig tobak – till och med parfym och färgämnen blandas i tobaken för att få den att smaka och se bättre ut hos konsumenten. Detta är också ett sätt att få cigaretterna att sticka ut bland alla andra cigarettmärken. Varumärket sin egen tydliga smak, doft och utseende på detta sätt. Men nikotin adderas aldrig. Det är en naturlig del av själva tobaksplantan.

Jean Nicot
Tobaksplantan, med det vetenskapliga namnet Nicotiana, och nikotinet är uppkallat efter Nicot.

Dagens kuriosa: Runt 1559 skickade den franske ambassadören Jean Nicot tobak från Portugal till Frankrike och rekommenderade tobak som ett läkemedel. Det är därifrån ordet ”nikotin” kommer.

Hur fungerar nikotin?

Nikotin frisätter adrenalin och dopamin i hjärnan. Dopamin är en ”belöningsdrog” som belönar dig när du övervinner hinder, när du har sex, när du överlever farliga situationer och när du äter. När du röker belönar kroppen hjärnan med en trevlig känsla. Du känner att du gör någonting som både är rätt och viktigt.

Kan nikotin skada dig på något sätt?

Forskarna är oense. Här är en hemsida skriven av en forskare som menar att nikotin inte är särskilt skadligt: http://www.news-medical.net/health/Nicotine-Effects.aspx

Vissa menar att nikotin har blivit syndabocken i tobaksfrågan, och att nikotin är en av de minst skadliga substanserna i en cigarett. Tobak innehåller över 600 skadliga och delvis cancerogena substanser. Därför har många rökare övergått till vad vi kallar elektroniska cigaretter (dvs elektriska cigaretter, elcigaretter eller e-cigaretter). E-cigaretter kan vara en betydligt hälsosammare förmedlare av nikotinet, då användaren undviker tjära, arsenik och alla artificiella och dödliga kemikalier och toxiner, utan att förändra sin vana.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *